Thursday, September 19, 2013

7 Uton Aso-san fele



               Augusztus 17-en, miutan a mar ismeros "Haibiszukaszu" fedelzeten elhagyjuk Yakushima kikotojet, pontositjuk a kovetkezo nehany nap terveit. A mai nap mindenesetre jo lenne eljutni Aso varosaig, ahol aztan a kesobbiekben, ha minden megfeleloen alakul, felkereshetjuk Aso-san-t, aki nem a bokaig ero szakallu oreg bolcs a tolgyfaban, hanem egy ma is aktiv vulkan. 
              Delutan fel harom korul fut be hajonk Kagoshima kikotojebe. Mivel a tovabbiakban mintegy haromszaz kilometert kell megtegyunk lehetoleg naplemente, azaz kb. este het elott, az autostoppolashoz szakszeru akciotervet keszitunk elo. Amint a hajohidat leengedik a kikoto betonjara, mi elsokent hagyjuk el a fedelzetet. Gyors kartonpapir tabla kereses, es kb ot perc mulva mar a kikoto kijaratanal allunk annak a varosnak a felirataval a kezunkben (Kumamoto), mely az autopalyan legkozelebb esik Aso-hoz. A hajonkrol lehajto autokra vadaszunk.  Es a terv kivaloan bevalik. Sot, aztan amint a kesobbiekbol kiderul, tobb, mint kivaloan. Egy csalad vesz fel, akik joval messzebb igyekeznek mint mi, a kb 800 km-re levo Kobe-ba, de az utvonaluk nekunk is tokeletes Kumamoto-ig. Utunk kedves csevegessel telik. Mint megtudjuk a fiukra gondolva vettek fel minket, aki epp ugyanezt csinalja mint mi, csak Nemetorszagban. Kumamotohoz kozeledve lehajtunk az autopalyarol megfelelo helyet keresve szamunkra a tovabbi kb negyven kilometer megtetelehez a stopplolashoz. Mar regen a megfelelo utvonalon vagyunk, Teodoraval nezegetunk is egymasra, hogy mi is tortenik itt, mikor apuka, aki vezet, kijelenti, hogy nem gond nekik ez a "kis" kitero, elvisznek egeszen Aso-ig. Szabadkozunk, hogy igy meg ugy, nekik meg vagy 7-8 ora ut van hatra, de eroskodnek, hogy no problem. Hat jo. Megsem tiltakozunk kormunk szakadtaig.
     Tovabb kozeledve Aso-hoz jon a kerdes, hol szalltok meg? Mivel kisse bizonytalanok voltunk elotte abban is, hogy egyaltalan eljutunk Aso-ig ma, nem tudjuk pontosan, de Teodora az utikonyvben olvasott egy kempingrol. Ravagja, hogy mi ott szallunk meg ma este. Foglalasotok, satratok van?  Nincs. Egy perc, es anyuka maris telefonal. Felkutatja a kemping telefonszamat, felhivja a kempinget, erdeklodik, foglal. Kiderul, hogy a kemping a varoson kivul, az erdoben van, mintegy harom negy klometerre. Felajanljak, hogy megallhatunk valahol elelmet venni, de itt aztan tenyleg tiltakozunk. Nem akarjuk a vegletekig kihasznalni oket. Mintegy tiz percnyi keresgeles utan megtalaljuk a helyes utat es rovidesen, este negyed het korul a kemping recepcioja elott tesznek ki. Sot, hogy minden rendben legyen, par szot valtanak a minket fogado bobeszedu oregurral is.  Ha sajat autonk van sem jutunk el gyorsabban, kenyelmesebben Kagoshimabol Aso-ig.  

No comments:

Post a Comment