Thursday, December 19, 2013

10 Shikoku


Augusztus 28. Ismet a bucsuzas napja. Ma athajozunk Shikoku-ra, mely a legkisebb Japan negy fo szigete kozul. Az Oita-kozeli Saganoseki kikotojebe Rei visz el minket egesz csaladi kiserettel, hogy illendoen elbucsuztassanak. Mikozben a mintegy 70 perces hajozasra indulunk, a kikotoben maradva Rei, az o edesanyja elettarsaval es a kis kilenc eves unokahuga mindaddig integetnek nekunk, mig csak kivehetonek tunik a tavolsagtol egyre zsugorodo alakjuk. 

Mai uticelunk Matsuyama varosa, ahol mar var rank kovetkezo szallasadonk. Matsuyama a hajonk erkezesenek helyetol mintegy szaz kilometernyire fekszik, ahova stoppolassal igyekszunk eljutni. Az eddigiekben is bevalt modszer jol mukodik. A hajot elsokent elhagyva, a lehajto autokat celozzuk. Tiz perc sem telik el, maris egy kedves fiatal csalad autojaban ulunk. Megtudjuk, hogy az edesapa a japan haderonel dolgozik helikopteres mentokent. Az erdekes tarsalgassal nemcsak gyorsan fogynak a kilometerek, de a beszelgetesbol az edesanya is sok ujdonsagot megtud ferje munkajarol. 

Matsuyama varosa madartavlatbol

Szallasadonkkal, Annlie-vel a talalkozot a matsuyamai vasutallomasnal beszeljuk meg, mely olyan jol sikerul, hogy megerkezve csak at kell tenni csomagjainkat az epp mellettunk parkolo autoba. Tovabbi kb tiz perc Annlie autojaban, es meg is erkezunk egy szep nagy csaladi hazhoz.  Annlie egyetemista diaklany es a szunetben a szuleinel lakik. Mint kesobb megtudjuk, a szulok nem ismerik a Couchsurfing rendszeret, igy Annlie korabban ugy jelentett be minket, mint egyik baratjanak a baratait. Igy nem csak szallast kapunk, mint az a couchsurfing-gel szokasos volna, hanem igazi vendegkent latnak minket. A lathatoan tehetos csalad tatamis vendegszobaja az elokeszitett fekhelyekkel, bekeszitett etellel, hutott itallal feler a legjobb szallodak szolgaltatasaival. 

A delutan klasszikus turistaskodassal telik. Annlie vegigvezet minket a varos nevezetessegein. Igy felkeressuk a matsuyamai varat, es a hires neves patinas furdot, a Doogoo onsent, ahol a japan csaszar a kulon szamara fenntartott furdoreszleget allitolag mar egyszer meg is latogatta.  Az estenk aztan kiralyi vacsoraval zarul Annlie csaladjanak vendegeikent.  

Matsuyama vara

Ama bizonyos hires neves Doogoo onsen, azaz furdo

Mi mast is vehetne az ide tevedo egyszeri turista, mint aranykakit mukival, azaz "Kakimukit" (kb 6000.-Ft-os aron persze… :)

Matsuyama a Haiku szerzes fovarosa. A villamoson elhelyezett dobozba barki  elhelyezheti hirtelen ihletettsegbol felfakado kis haiku koltemenyet.

Masnap, augusztus 29-en mar indulunk is tovabb Hiroshimat megcelozva. Koran reggel, bucsuzas elott, mielott az orvos-aneszteziologus apuka egy ujabb keso estig tarto munkanapra indul, a csoportkep keszites elmaradhatatlan. Anyuka pedig keszsegesen felajanlja, hogy a csalad tagasabb kocsijan elvisz minket egy megfelelo helyre a tovabbi stoppolashoz. 

Bucsuzas vendeglatonktol...


Hiroshima Matsuyamatol legvonalban tulajdonkeppen nincs is nagyon messze. Csupan a Shikoku es Honshu kozti keskeny beltenger valasztja el. Szarazfoldi kozlekedessel viszont korulbelul  ketszazotven kilometeres kiterovel lehet megkozeliteni.  A ket fosziget kozti apro szigetcsoporton keresztul vezet az ut, egyik kis szigetrol a masikra ativelo hidakon. A legkulonfelebb emberekkel van dolgunk. A forro napsutesben az elso fuvarunkra varva egy parkrendezo batyotol kapunk egy-egy hutott uditoitalt. Aztan egy autos, aki ugyan nem tud felvenni, szinten kinyujt a kocsijabol egy palack uditot. Aztan utazunk furgonban teherautosoforrel, utazunk felspecizett miniautojan autolakatos sraccal, elete elso autojat frissen megvasarolt egyetemistaval es vegul egy egesz kisbuszra valo baseball rajongo csaladdal. Ily modon aztan sotetedesre mar meg is erkezunk Hiroshimaba. 

Hidra fel es hidrol le 1.

Hidra fel es hidrol le 2.

Buszke autotulajdonos frissen vasarolt elso jarganyaval… no meg mi.

No comments:

Post a Comment